Porvarien Y- ja N-kirjaimen väliin mahtuu vain yksityistäminen

Porvarit näyttävät olevan liian fiksuja antaakseen järjen nousta päähän. Siltä ainakin tuntuu, kun seuraa hallituksen intoa olla kääntämässä nykyistä korkeakoulupolitiikan suuntaa kohti arvaamatonta. Innovaatioyliopiston perustamisen rytinässä ja sen suojissa ollaan nyt menossa ideologisen hurmoksen vallassa paljon pitemmälle, kun alun perin on annettu ymmärtää.

Hallitus yllätti yhden jos toisenkin kehyspäätöksen yhteydessä: innovaatioyliopiston lisäksi muillekin yliopistoille lahjoitettiin mahdollisuus päästä kilpailemaan yksityisestä rahasta. Tästä huolimatta kehyspäätöksessä ei samalla varauduttu miljoonilla siihen, että mahdolliset uudet säätiöyliopistot voivat jatkossa saada hallituksen lupaaman 2,5-kertaisen valtion panostuksen kerättyä yksityistä rahaa kohden.

Yliopistoilta on vaadittu sitoutumista tuottavuusohjelman mukaiseen toiminnan tehostamiseen. Miksi ihmeessä sitten kilpailukyvyn huipulle tähtäävää innovaatioyliopistoa ollaan perustamassa tuottavuuden vertailun häntäkolmikosta, millä on suhteellisesti enemmän kurottavaa kuin muilla yliopistoilla? Varsin epäoikeudenmukaisena voidaan pitää myös sitä, että 10% yliopistokentästä saa puolet uusista taloudellisista panostuksista ja 10% opiskelijoista sekä yliopisto-opettajista nauttii jatkossa ylivertaisista resursseista ja asemista samalla, kun 90% korkeakoulukentästä siirtyy B-luokkaan. Miten käy hyviä tuloksia kilpailukyvyssä tuottaneen alueellisesti hajautetun yliopistolaitoksen tässä ”B-luokan” touhussa?

Tosiasiassa juuri porvarihallituksen ajamasta yliopistojen rakenteellisesta kehittämisestä ja yliopistolain muutoksesta on tulossa vasta varsinaista B-luokan touhua. Suurimmat edut ja palkinnot lankeavat nyt niille, jotka onnistuvat parhaiten varainkeruussa — ei perusopetuksessa ja -tutkimuksessa. Ei ihme, että tällä viikolla kolme yliopistoa otti jo varovaisen kannan säätiöyliopiston varojenkeruuleikkiin ryhtymisen puolesta. Nyt yliopistojen autonomian lisäämisen sijasta yksityiset rahoittajat tulevat jatkossa miehittämään yliopistojen hallitukset ja ohjaamaan alan asiantuntijoiden sijasta opetusta ja tutkimusta. Miksi ihmeessä julkisoikeudellisille yliopistoille ei siunata mahdollisuutta ulkopuoliseen rahoitukseen samoin kuin säätiöyliopistoillekin?

Säätiöpohjaisen innovaatioyliopiston tulee olla erillishanke, eikä mitään muuta yliopistoa tule säätiöittää ennen kuin innovaatioyliopiston toimintaa, tuloksia ja hallintomallia on voitu tarkastella riittävällä aikajänteellä. Siksi porvarien täyskäännös julkisoikeudellisten yliopistojen mallista kohti tuskin ollenkaan tutkittua yksityisoikeudellista säätiöyliopistoa on käsittämätön. Kykypuolueeseen kuulumattomalla on vielä järjen tajua ymmärtää, että porvarien Y- ja N- kirjaimien väliin näyttää mahtuvan vain yksityistäminen.

Ei kommentteja.

Vastaa