Touché – naulan kantaan!

Fundamentalistit ovat tällä hetkellä Suomen suurin energiapuolue. Kaikki tällaiset yhden totuuden ajattelijat tuntuvat pitävän omaa kantaansa kaikkein varmimpana ja oikeaoppisimpana energiapoliittisessa keskustelussa.

Fundamentalistisella energiapolitiikalla on tulevaisuuden kannalta lyhyet jäljet. Tarvitsemme toki suuria ja rohkeita loikkia, jotta voimme vastata ilmastonmuutoksen käsittämättömän suureen haasteeseen. Näiden on kuitenkin aina perustuttava puolueettomiin tieteellisiin tutkimuksiin. Suuria energiapoliittisia ratkaisuja ei tule koskaan perustaa yksisilmäiseen ajatteluun ja vain yhden totuuden malliin. Linjauksia hallituksen valmisteilla olevaan energia- ja ilmastopoliittiseen ohjelmaan on kuitenkin valmisteltu jo lähes vuoden verran ilman avointa poliittista keskustelua.

Meillä suomalaisilla ei yksinkertaisesti ole mahdollisuutta levätä laakereillamme odottaen, että ”kykyihmiset” sopisivat oikeista ja oikeaoppisista uusiutuvan energian tuotantotavoista ja tulevaisuuden energiapolitiikan linjauksista. Tähän mennessä porvarihallituksella näyttää olevan selvää yksimielisyyttä vain siitä, että ”tarttis tehrä jotakin”. Nyt kaikki voivat tukea ajatusta siitä, että uusiutuvan energian osuutta on lisättävä ja päästöjä vähennettävä. Tämä ei vielä kerro kuitenkaan mitään. Keskeisin kysymys on keinoista sopiminen. Näistä ei kuitenkaan tunnu löytyvän yksimielisyyttä, sillä monet vaihtoehdot peittyvät vahvan yksisilmäisen ajattelun alle. Intressiryhmistä riippuen kannat on naulattu tiukasti kiinni, ja touché -huutoja viljellään kannustavassa hengessä ja vahvalla omalla puolustusjoukolla. Ilmasto- ja energiatutkimuksista poimitaan rusinat pullasta ja niitä tarjoillaan yhtenä totuutena.

Nykyisen hallituksen muodostavat puolueet eivät kykene ratkaisemaan maamme energia- ja ilmastopoliittista tulevaisuutta. Mitä muuta toisaalta voidaan odottaakaan hallitukselta, jossa istuu energiapoliittisen keskustelun vastaparit. Ilmastopoliittisessa keskustelussa saattaa vielä naulan kantaan osua se, että tällä hallituskaudella päätetään vain siitä, että mistä ei ainakaan tulla päättämään.

Ei kommentteja.

Vastaa