Käsittämätöntä pokeripeliä

Ajankohtaista,Yleinen

Eduskunnassa on käynnistynyt erikoinen ”pokeripeli” eri tahojen välillä. Tämä ja seuraava kuukausi ratkaisevat, minkälaiset kortit kenenkin käsissä on ja kestääkö pokerinaamat loppuun asti. Eduskunnan syksyn ensimmäisellä kyselytunnilla kävi jo selväksi, että hallituksen kolmen värisuoralla ollaan yhä menossa taistoon, minkä tuloksena hallitus aikoo heikentää irtisanomissuojaa.

Viime päivien uutiset ovat osoittaneet, että ammattiliitot ovat valmiita katsomaan, pitääkö hallituksen pokerinaama, kun aalto lyö kovana. Kilpailukykysopimus (kiky) oli jo varsin raskas kompromissi, minkä jälkeen hallitus sääti vielä työttömyysturvan aktiivimallin, mikä on merkittävä työttömyysturvan heikennys. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto on hyvin kuvannut sitä kiky-rauhan rikkomukseksi pääministeriltä. Aalto on muistuttanut, että Sipilä kertoi SAK:n hallitukselle silloin aikanaan, että työttömyysturvaan ei tehdä heikennyksiin, jos kiky tehdään. Näin ollen, palkansaajilla ei ole varaa taipua.

Hallitus perustelee uutta kiristysruuvia väitteillä irtisanomiskynnyksen korkeudesta ja kiristymisestä Suomessa sekä irtisanomiskynnyksen alentamisen väitetyillä työllisyysvaikutuksilla. Mitään näyttöä tai faktoja ei ole näiden perusteiden tueksi. Päinvastoin, tutkimusten mukaan irtisanomiskynnys ei ole Suomessa erityisen korkea. Hallituksen esityksen tueksi pyydetyt asiantuntija-arviot (Etla ja PT) eivät nekään tue esitettyjä perusteluja. Esitetyllä muutoksella ei nähdä olevan mainittavia työllisyysvaikutuksia. Tästä huolimatta työministeri Jari Lindström (ps.) ei kyennyt tätä myöntämään syksyn ensimmäisellä kyselytunnilla.

Vaikutukset työntekijöiden hyvinvoinnille ovat jääneet liian pienelle huomiolle, eikä vaikutuksia eri sukupuolille ja toimialoille ole arvioitu ollenkaan. Lakimuutos heikentää ensisijaisesti ja välittömästi palvelualojen pienten työpaikkojen työntekijöiden irtisanomissuojaa. Koska palvelualat ovat naisvaltaisia, vaikutukset kohdistuvat silloin enemmän naisiin kuin miehiin. Hallituksen esitys loukkaa siis työntekijöiden yhdenvertaisuutta asettamalla työntekijät eri arvoiseen asemaan irtisanomissuojan ja sosiaaliturvan (työttömyyspäiväraha) suhteen työnantajayrityksen koon perusteella. Tällainen eri arvoiseen asemaan asettaminen edellyttäisi hyväksyttävää yhteiskunnallista perustetta, jollaista ei ole esitetty.

Vaikka esitys tulisi kuitenkin kaatumaan perustuslakivaliokunnassa, pääministeri Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Orpo (kok.) aikovat katsoa korttinsa loppuun asti. Yllätyksenä tällainen käsittämätön pokeripeli ei tule, sillä keskusta-kokoomushallituksen linja on tähänkin asti ollut heikentää työntekijöiden työehtoja sekä leikata palkkaa ja lomarahoja.

(Julkaistu Uusi Aika -lehdessä 19.9.)