Kiitokset liikenne-ja viestintäministeriön väelle!

Ajankohtaista,Yleinen

Liikenne- ja viestintäministeriössä vietettiin tänään ministereiden läksiäiskahvit. Tilaisuus oli mukava ja samalla tietysti hiukan haikea. Oman kiitospuheeni lisäksi kuulimme niin Paula Risikon kuin kansliapäällikkö Pursiaisen ja osastojen terveiset.

Muistelimme kauden aikana saavutettua ja erilaisia kommelluksia. Aluksi KP Harri muistutti miten Yleisradion kaksi vuosikymmentä pyöriteltyä rahoitusratkaisua kukaan ei uskonut saavutettavan lupaamassani ajassa, mutta niin vain saimme sen vääntöjen jälkeen pakettiin.

Television tulevaisuutta luodattiin tällä kaudella monella tavalla. Osa sen aiemmin käyttämistä taajuuksista siirtyi matkaviestinnälle ja nyt meillä on myös polku siirtymälle teräväpiirtolähetyksiin. Tietoyhteiskuntakaari oli viestinnän suurin lakipaketti koskaan ja siihen sisältyi suuria riskejä myös epäonnistua, mutta valmista on.

Digitalisaatiosta innostuin jo kauden alussa ja olen teemaa edistänyt pisin matkaa myös opetuspuolella. Nyt loppumetreillä saimme myös julkishallinnon ICT-asioista vastanneen Risikon kanssa yhteistyöllä maaliin pitkään odotetun sähköisen tunnistamisen. Siitäkin kiitos molempien esikunnille eli Anttonille ja Samille.

Infraratkaisuja ei tehdä LVMssä vain liikennepuolella, vaan tällä kaudella myönsimme lisärahaa haja-asutusalueiden laajakaistahankkeeseen. Jotkut muistavat ehkä  lehdestä lukeneensa miten Lisman kyläläisille saatiin kovan väännön jälkeen oma kännykkämasto. Isompi hanke on Suomen ja Saksan välinen merikaapeli, joka luo uusia tietoliikenneyhteyksiä koko maanosaan.

Myös Brysselissä sattui ja tapahtui. Ylijohtaja Ristola muisteli, että äänestäessämme neuvostossa telealan sisämarkkinapaketissa puheenjohtajamaa yritti hiukan vedättää meitä pj:n päätelmiä vastustaneita jäsenmaita ja kopauttaa nuijaa hyväksynnän merkiksi. Tällöin jouduin pyytämään harvinaisen lisäpuheenvuoron ja ihmettelemään että ehkä ”käännösvirheen” johdosta puheenjohtaja ymmärsi väärin jäsenmaiden valtaenemmistön kannan. Tämä laukaisi tilanteen yleiseen vastalauseiden ryöppyyn ja valmistelu lähti oikeaan suuntaan.

Kahdessa ministeriössä toimivana ”superministerinä” ei voi aina käyttää kummassakin riittävästi aikaa, mutta kaikesta huolimatta haasteista selvittiin. LVM:n väki on osaavaa, tarkkaa ja lämminhenkistä ja heidän kanssaan on ollut ilo tehdä töitä. Minua lämmittää myös ajatus että viestintäosastolta lahjaksi saamani toisenlainen lahja eli kolme kanaa munivat nyt parempaa huomista jossakin kehitysmaassa. Haluan kiittää kaikkia lvmläisiä sydämellisesti ja toivottaa heille hyvää orastavaa kevättä ja onnea ensi kaudelle.