Kirveelle on töitä

Ajankohtaista,Yleinen

Pääministeri Sipilä vetosi kuuluisassa tv-puheessaan suomalaisiin toteamalla, että ”joudumme tekemään sarjan kivuliaita päätöksiä, joiden avulla yhteiskuntamme rahoitus saadaan kestävälle pohjalle […] Kaikki vastuulliset suomalaiset haluavat lopettaa velaksi elämisen.” Onkin selvää, että suomalaiset ovat olleet valmiita tinkimään omastaan pienemmän velan ja suuremman työllisyyden hyväksi.

Monien toimeentulosta leikataan joko perusturvan alennuksin tai kilpailukykysopimuksen vaatimin palkanleikkauksin. Tätä kaikkea on Sipilä perustellut sillä, että velka saadaan taittumaan. Tosiasiassa velkaantuminen ei kuitenkaan lopu, vaan kiihtyy entisestään. Näin käy siksi, että sosiaaliturvan, koulutuksen ja palveluiden leikkauksista syntyneet säästöt käytetään jakamalla leikatut rahat hallituksen omille taustaryhmille.

Sipilän puheet tinkimisestä ja kohtuudesta asettuvat oikeaan kulmaan, kun huomataan, että hallitus laskee ensi vuonna prosenttiyksiköllä kokonaisverotusta. Tämän arvovalinnan hintalappu on kaksi miljardia euroa. Sillä peruisi kokonaan perusturvaan kohdistuvat leikkaukset tai kaksi kolmasosaa koulutusleikkauksista. Hallituksen valintana oli kuitenkin se, että miljoonaperintöjen saajat, metsänomistajat ja suurimpia ansiotuloja nauttivat saavat pysyvät suuret verojenkevennykset.

Olemme nimittäneet hallituksen kaverikapitalismin tunnusmerkit täyttämiä uusia vähennyksiä kolmeksi rosvoksi: metsälahjavähennys, perintö- ja lahjaverotuksen kevennys sekä yrittäjävähennys ovat suuria lahjoja hallitukselta yhteiskunnan varakkaammille. Nämä eivät kannusta kasvuun ja työllisyyteen, vaan raharikkaiden rikastumiseen entisestään.

Esimerkiksi metsälahjavähennys on sananmukaisesti lahja hallitukselta suurten metsäomaisuuksien haltijoille. MTK:n mukaan yli kaksi kolmasosaa metsänomistajista ei hyödy vähennyksestä ollenkaan. Tasavertaisen kohtelun kannalta vähennys on ongelmallinen, koska kohdistuu vain metsämaahan ja vain tietyn vähimmäiskoon ylittäviin metsämaan lahjoituksiin. Metsälahjavähennyksen kansantaloudellista hyötyä ei ole todettu tai se on todettu ”maltilliseksi”, koska se suuntautuu niin pienelle joukolle. Samalla lukitaan metsäomaisuus nykyisille omistajasuvuille, ja lahjavähennyksen arvioidaan nostavan metsäpalstojen hintoja.

Kyllä kirveelle on paljon töitä, kun Sipilän hallituksen arvovalintoja ja tekoja ihmettelee. Metsälahjavähennyksen kärttäminen olisi katkennut lyhyeen, jos olisi myönnetty, että metsälahjavähennyksen sijasta kirves on vieläkin parasta lääkettä metsänhoitoon.