Kohtuuhintainen ja riittävän nopea nettioikeus on jokaisen suomalaisen perusoikeus

Ajankohtaista,Yleinen

Suomessa laajakaistayhteys kuuluu perusviestintäpalveluihin ja kansalaisille oikeutena samalla tavalla kuin puhelin tai posti. Yleispalveluyritykseksi nimetyn teleyrityksen on pystyttävä tarjoamaan jokaiseen vakinaiseen asuntoon ja yrityksen pysyvään toimipaikkaan kohtuuhintainen ja laadukas, vähintään yhden megan yhteys.

Laajakaistapolitiikassa pitää edetä kahdella kärjellä. Uusien huippunopeiden yhteyksien ohella on huolehdittava myös vähimmäistarjonnasta kaikille. Jo tullessani viestintäministeriksi koin tärkeäksi, että päätös yleispalveluvelvoitteen nostosta pitää saada tehtyä vielä tämän vaalikauden aikana. Tämä takaa monelle haja-asutusalueilla asuvalle merkittävästi paremmat yhteydet.

Opetus- ja viestintäministerin asemassa pyysin viime lokakuussa Viestintävirastoa selvittämään vastaako nykyinen 1 Mbit/s yleispalvelunopeus enää kansalaisten tarpeita. Selvityksen perusteella päättin tuplata nykyisen nopeusvaatimuksen ja 16. huhtikuuta allekirjoitin asetuksen laajakaistan yleispalvelunopeuden nostamisesta 2Mbit/s marraskuun alusta 2015 lähtien. Samalla asetimme kuinnianhimoiseksi tavoitteeksi nostaa nopeus 10 megaan vuoteen 2021 mennessä.

Kahdella megalla takaamme kaikille tietyt peruspalvelut verkossa ja osallistuminen tietoyhteiskuntaan mahdollistuu. Kohtuuhintainen ja riittävän nopea nettiyhteys on jokaisen suomalaisen perusoikeus ja olen tyytyväinen, että tulevina vuosina tarpeiden noustessa nousee myös yleispalveluoikeus.”