Kriisikokouksen paikka?

Ajankohtaista,Yleinen

Olen aina ajatellut, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tarjosin kolme vuotta sitten tätä vanhaa viisautta ja yhteistyön kättä pääministeri Sipilän hallitukselle. Jo tutuksi käyneeseen tapaan hyvät neuvot eivät olleet tälle hallitukselle tarpeen. Siksi ei ole ihme, että vuonna 2015 tehtyjen ratkaisujen tuloksena ammatillinen koulutus on vuonna 2018 suuressa hädässä.

Suuri osa erityisesti ammatillisen koulutuksen rahoituksesta ei yllättävää kyllä kohdistu opetukseen, vaan hallintoon, tiloihin ja välineisiin. Viime hallituskaudella säästöt esitettiin toteutettavaksi koko toiseen asteeseen erityisesti koulutusjärjestäjien yhteistoimintaa lisäämällä ja seinistä säästämällä. Viime kaudella silloinen oppositio, keskusta ja perussuomalaiset, halusivat hylätä uudistuksen, vaikka aloituspaikat olisi pidetty ennallaan. Kun kokoomuksen johdolla laki säästöjen ohjauskeinoista kaatui eduskunnan käsittelyssä sivistysvaliokuntaan, jäljelle jäi vain huono vaihtoehto, mikä olisi tarkoittanut mittavien säästöjen tekemistä pelkästään aloituspaikoista leikkaamalla. Otin mieluummin pää pystyssä vastaan kritiikin oman esitykseni kaatamisesta, koska torsolla mallilla olisi pelkästään tasapainotettu valtion budjettia lopettamalla tuhansia aloituspaikkoja. Tällöin myös hallituspuolueet, kokoomusta lukuun ottamatta, äänestivät eduskunnassa kehotuksestani vastaan.

Eduskuntavaalien jälkeen aloittanut uusi hallitus pääsi sitten Kokoomuksen johdolla tekemään sellaisen uudistuksen ammatilliseen koulutukseen, jota vain Kokoomus oli enää päättyneillä valtiopäivillä kannattanut. Ihme oli suuri, kun koko hallitus meni hulluuteen mukaan ja linjasi, että aloituspaikoista voidaan kuin voidaankin taas säästää. Vetoomuksista huolimatta sama ”viisas” joukko päätti, että 190 miljoonaa säästetään (yksistään) ammatillisesta koulutuksesta ja jo vuotta aikaisemmin kuin varsinainen reformi.

Erikoista oli, että koulutuksen järjestäjät eivät saaneet sopeuttaa toimintaa epäsopivista toimitiloista luopumalla. Sen sijaan ammatillisen koulutuksen järjestäjät joutuvat itse ratkaisemaan, leikataanko sadat miljoonat karsimalla opiskelijamääriä vai leikkaamalla yksikköhintoja. Uudistamisesta ja ”kehittämisestä” tuli heti hallituskauden alussa kokoomusministerien selitys ja synonyymi leikkaamiselle. Ammatillisen koulutuksen uudistaminen (lue: leikkaaminen) on jatkunut jo 270 miljoonan verran. Ei siis ihme, että nyt tulisi olla kriisikokouksen paikka.

Tuhansia aloituspaikkoja on menetetty. Seurauksena on ollut väistämättä isommat ryhmäkoot ja lähiopetuksen väheneminen, kun myös opettajien määrä on vähentynyt hurjasti. Ammatillisen koulutuksen opiskelijapaikat, koulutusalat ja koulutuspaikkakunnat keskittyivät sattuman kautta ilman minkäänlaista avoimuutta. Ammatillisessa koulutuksessa on 1600 opettajaa tänä vuonna vähemmän, mutta valtioneuvoston ministerimersujen nokka ei osoita vieläkään kriisissä oleville kouluille.

On pelottavaa, miten raha ohjasi järjen sijasta ammatillisen koulutuksen uudistusta, ja kuinka holtittomasta suunnasta päätettiin pienellä porukalla suljetussa kabinetissa. Reformin tuloksena suuretkaan koulutuksen järjestäjät eivät ole enää liian suuria kaatumaan. Selväksi on käynyt, että vaikka enää reilut viisikymmentä (57%) prosenttia ammatillisen koulutuksen rahoituksesta menee opetukseen, tämä hallitus ei tule virheitään korjaamaan, vaan jatkaa niiden vähättelyä ja toisten syyttelyä. Joten nuoret ja opettajat jatkavat entistä enemmän istumista jatkossa kotona.

(Julkaistu Uusi Aika -lehdessä 17.10.2018)