Muunneltu totuus ei auta

Ajankohtaista,Yleinen

Katsoin hetken televisiosta kokoomuksen puoluepäivää Ylen kanavalla.

Kokoomus profiloitui televisiossa rinta rottingilla sivistyspuolueena ja nosti koulutuksen jälleen tulevien vaalien ykköskärjeksi, mistä ei tule enää leikata. Suurella osalla studiovieraista oli koulutus-kyltit, vaikka kokoomus on ainoa eduskuntapuolue, joka on ehtinyt muina miehinä olla leikkaamassa koulutuksesta kaksinkertaisesti muita puolueita enemmän, lähes 6mrd.

Viime eduskuntavaalien alla oltiinkin herttaisen yksimielisiä siitä, että koulutuksesta ei pidä enää leikata. Edellisellä hallituskaudella kun tehtiin talouden tasapainottamiseksi säästöjä myös koulutuksesta aivan piripintaan. Silloinen oppositio keskusta ja perussuomalaiset vaativat välikysymyksellä 2,7mrd. säästöjen peruuttamista. Lupauksista huolimatta eduskuntavaalien jälkeen koulutukseen päätettiin tehdä megaluokan lisäleikkaukset. Keskusta ja perussuomalaiset hyväksyivät hallitusohjelman, minkä perusteella koulutuksesta leikataan tällä hallituskaudella lähes 3mrd.

Viime hallituskaudella oltiin myös kovin yksimielisiä siitä, että ammatillisen koulutuksen uudistusta tarvitaan. Silloin ammatillisen koulutuksen uudistus aiottiin toteuttaa tiukan ohjauslain puitteissa tavalla, jossa aloituspaikkoja tai toimipisteitä ei vähennetä säästöjen toteuttamiseksi. Laki ohjauskeinoista kaatui kuitenkin eduskunnan käsittelyssä aikapulaan, jolloin demarien aloitteesta kaikki muut puolueet kokoomusta lukuun ottamatta totesivat, että ilman ohjauskeinoja ei tule viedä läpi ’uudistusta’, mikä voitaisiin toteuttaa vain leikkaamalla tuhansia aloituspaikkoja. Yllätykseni oli suuri, kun eduskuntavaalien jälkeen pääministeri Sipilän hallitus linjasi kaikesta huolimatta, että aloituspaikoista voidaan kuin voidaankin taas säästää.

Viime viikolla hallitusaitiosta ei saatu lukuisista kysymyksistä huolimatta opetusministeriltä tai valtiovarainministeri Petteri Orpolta(kok.) vastauksia, kuinka paljon ammatillisesta koulutusta leikataan.

Pääministeri Juha Sipilä uskoi vielä seuraavana päivänä (16.3) hallituksen leikkaavan ammatillisesta koulutuksesta 190 miljoonaa euroa, vaikka totuus on vallan muuta. Ammatillisen koulutuksen leikkaukset nousevat jo yli 260 miljoonaan euroon. Mikäli hallituksen uusimmat suunnitelmat muuttaa ammatillinen lähiopetus jopa 90%:sti työpaikkojen opetettavaksi, keväällä leikkaukset ovat jo yli 300 miljoonaa euroa.

Hallitus on kaikessa hiljaisuudessa toteuttanut viime eduskunnan pahimmat pelot: ammatillisen koulutuksen opiskelijapaikat, koulutusalat ja koulutuspaikkakunnat uhkaavat keskittyä ilman minkäänlaista avoimuutta tai hallittua ohjausta. Jatkossa pelkkä leikkaaminen tulee ohjaamaan ammatillisen koulutuksen uudistusta, sillä rahat vietiin vuotta aikaisemmin ilman reformia. Jos 190 miljoonan säästöt toteutuvat alueellisesti kokonaan aloituspaikkoja leikkaamalla, tällöin vaarassa on jopa 18 000 aloituspaikkaa ja jopa toista sataa toimipistettä. Jos taas leikkaukset toteutetaan henkilökuntaa vähentämällä tai laskemalla yksikköhintoja, se johtaa lähiopetuksen vähentämiseen ja opetusryhmien kasvuun. Aikuiskoulutus uhkaa loppua kokonaan, kun ainakin nuoret on huolehdittava koulutukseen.

Koko hallituksella ei tunnu olevan nyt leikkausten seuraukset tiedossa.Näyttää vieläkin siltä, että kokoomuksen muunneltu totuus on tähän asti toiminut leikkausten todellisesta määrästä sekä ’uudistusten’ vaikutuksista mm. ammatilliseen koulutukseen. Muunneltu totuus ei kuitenkaan auta loputtomiin.

(Julkaistu 23.3 Uusi Aika -lehdessä)