Krista Kiuru

Olen aina uskonut siihen, että ”jos ei hyppää, ei lennä”.


Olen porilainen kansanedustaja. Koulutukseltani olen valtiotieteiden maisteri ja tähänastinen työhistoriani on täyttynyt erilaisista opetustöistä. Aloitin Ulvilan lukiossa opettamalla filosofiaa ja siirryin sieltä Meri-Porin lukioon opettamaan sekä ilmaisutaitoa, filosofiaa että oppilaanohjausta.

Olen luonteeltani aloitteellinen, toiminnallinen, avoin ja reilu. Pidän monipuolisesta elämästä ja haluan oppia jatkuvasti uusia asioita. Olen aina uskonut siihen, että ”jos ei hyppää, ei lennä”.

Olen syntynyt Porissa vuonna 1974. Lapsena muutimme Ulvilaan, jossa olen käynyt kouluni. Opiskelin yhteiskuntatieteitä; filosofiaa ja sosiologiaa Turun yliopistossa. Lisäksi olen opiskellut teologiaa, historiaa, suomea, kirjallisuustiedettä sekä taidehistoriaa. Opiskeluiden aikana ja siitä lähtien olen elänyt vakituisesti Porissa.

Perheeseeni kuuluvat kumppanini Simo ja tyttäreni Helmi, äitini sekä veljeni perheineen. Perhe on minulle tärkeä, sillä isäni ja isovanhempani ovat jo edesmenneitä. Veljeni lapset sekä molemmat kummilapseni ovat myös erittäin rakkaita. Lisäksi olen tiiviisti tekemisissä sukulaisteni kanssa. Erityisen läheisiä olemme serkkutyttöjeni kanssa ja vietämme paljon aikaa yhdessä.

Viikonloppuisin vietän mielelläni aikaa perheeni lisäksi ystävieni kanssa iltaa istuen. Pidän hyvistä kirjoista ja elokuvista. Olen aina tykännyt myös vieraista kulttuureista ja kielistä: osaan englantia sujuvasti, ruotsia ja viroa kohtalaisesti, lisäksi olen opiskellut ranskaa ja espanjaa yliopistolla ja saksaa koulussa. Venäjän alkeet ovat pahasti kesken. Keräilen tilaisuuden sattuessa vanhoja esineitä ja harrastan kausiliikkumista. Viime vuosien suureksi intohimokseni on osoittautunut maalaaminen. Vuosien varrella vaikuttaminen on ollut elämäntapani monessa suhteessa, sillä olen aina käyttänyt paljon aikaa yhteisissä asioissa vaikuttamiseen niin järjestöjen, seurakunnan kuin politiikan kentällä.

Harvat asiat tapahtuvat kuitenkaan yhdessä hetkessä. Tarvitaan tahtoa, määrätietoisuutta ja kovaa työtä, jotta myös satakuntalaisten tavoitteet näkyvät ja kuuluvat maamme päätöksenteossa.

On oltava sekä lyhyen että pitkän aikavälin päämääriä. Eduskunnassa asiat eivät etene käden käänteessä. Jatkuvuus takaa, ettei työtä tarvitse aloittaa alusta.

Politiikassa asiat eivät tapahdu sattumalta. Jokainen tekeminen tai tekemättä jättäminen on teko. Päättäjästä riippuen toiminta ja välittäminen on erilaista. Sivistys mitataan erityisesti siinä, onko rohkeutta huolehtia heikoimmista myös silloin, kun eletään vaikeita aikoja. Turvallisessa ja tasa-arvoisessa yhteiskunnassa työstä pitää saada toimeentulo, lapsiperheille riittävä hyvinvointi ja eläkeläisille tarpeeksi turvaa.

Olen aina ollut innokas oppimaan menneisyydestä, mutta vasta tämän hetken päätökset ja valinnat ratkaisevat, minkälaisen perinnön me jätämme tulevalle sukupolvelle. Olen ehdolla eduskuntavaaleissa, koska haluan jatkaa työtä avoimen ja oikeudenmukaisen politiikan puolesta.

Suomella ja Satakunnalla on vielä paljon saavutettavaa ja saatavaa. Mitään ei saa, ellei pyydä. Olen hyvä pyytämään.